מי מנצחת? - ישראל מחר
הכרזותעלינו באתר חדש! במידה ויש שאלות או תקלות מוזמנים ליצור איתנו קשרליצירת קשר
י׳ בניסן ה׳תשפ״ד | 18/04/2024
מחשבים מסלול

מי מנצחת?

ט״ו באייר ה׳תשפ״ב (מאי 16, 2022)

מי מנצחת?

אז מי מנצח ומי מפסיד במלחמת רוסיה אוקראינה?

יש כל מני הגדרות לניצחון.

הניצחון בנקודות שניצחו מדינות ההסכמה, במלחמת העולם הראשונה, פתח את הפתח לסבב השני, והנורא מכל – כלומר מלחמת העולם השניה.

בעלות הברית הבינו אז שהם חייבים להגדיר את הניצחון באופן כזה שלא יותיר אצל גרמניה ויפן שמץ של ספק וחשק לסיבוב נוסף.

ההגדרה שאימצו, היתה ‘כניעה ללא תנאי”- Unconditional Surrender, ואם לשפוט על פי פרק הזמן שחלף מאז, אפשר לומר שזה הצליח. גרמניה ויפן לא יזמו מלחמות מאז.

נחזור לסיפור האוקראיני. ברור שלא זו הגדרת הניצחון במקרה שלנו – פוטין גם מקפיד שלא לכנות את המערכה שנכנס לתוכה בשם מלחמה, אלא סוג של מבצע. כלומר הוא משאיר לעצמו גמישות לגבי הגדרת המטרות וכנגזרת מהן את מידת ההצלחה.

אל ברור לכל שפוטין לא היה מתנגד לכניעה ללא תנאי של אוקראינה ולהצבת ממשלת בובות במקום זלנסקי.

מצד שני, המלחמה מתנהלת על אדמת אוקראינה, ערים שלמות נכבשו וחרבו, רוסיה היא שמכתיבה את גובה הלהבות וקצב ההתקדמות, המחיר שמשלמת אוקראינה – נורא – והשאלה חוזרת –

מי כאן המנצח ומי כאן המפסיד?
מי ניצח במלחמת יום כיפור?

כל מומחה צבאי יאמר לכם שמבחינה צבאית טהורה, היה זה הניצחון הגדול בתולדותיה של ישראל. ממצב של תבוסה קשה ונחיתות מספרית חסרת תקדים בשתי החזיות, הצליחה ישראל להפוך לאחר מתקפת ה 8 באוקטובר הכושלת – את הקערה על פיה, לעבור ממגננה להתקפה, לחצות את תעלת סואץ ולכתר את הארמיה השלישית בדרום, להגיע לטווח תותחים מדמשק בצפון ולהוריד על ברכיהם את תוקפיה.

אבל עד היום במצרים חוגגים את הניצחון הגדול, ואילו בישראל זוכרים את המלחמה ההיא כתבוסה.

מסתבר שהגדרת הניצחון, אינה רק נגזרת של התוצאה הצבאית, אלא של שילוב של התוצאה בשטח, ומצב התודעה של שני הצדדים, בסיום המלחמה.

על פי הפרמטר הזה – מצב התודעה – נראה כי אוקראינה, למרות ההפסדים והמחירים הטקטיים הקשים שהיא סופגת, נכון לרגע זה, מנצחת. התודעה היא נגזרת של הציפיות. כולנו חשבנו שפוטין כובש את אוקראינה בחמש דקות, וזה ממש לא מה שקורה.

אבל המלחמה עוד לא הסתיימה ולפוטין, כך נראה, יש את אורך הרוח כדי לכתוש עוד ועוד את האוקראינים ולהכתיב את תנאי סיומה.

ביני לבין עצמי, חשבתי, שככל הנראה הניצחון ימדד בשאלה האם עוד מדינות יבקשו להצטרף לנאט”ו.

פוטין הרי יצא למלחמה בשל כוונתה של אוקראינה להצטרף. נראה שזה כבר לא הולך לקרות ולכן למרות הכל, פוטין הוא המנצח.

אלא שאז הגיע הידיעה שעבורי היתה שוברת שוויון של ממש. פינלנד הודיעה על כוונתה להצטרף לנאט”ו.

המשמעות של עצם ההשתעשעות הפומבית ברעיון הזה, היא הפסד לפוטין. לא רק שלא השיג את מטרתו, אלא שמעגל המדינות המצטרפות לנאט”ו מתרחב, כלומר ההרתעה שביקש להרחיב, מצטמצמת – וכשזה מצטרף למחירים הכלכליים הקשים ולחוסר השקט הפנימי שעשוי להיגרם כתוצאה מכך, המשמעות היא בהחלט הפסד לפוטין.

פוטין לא טיפש. אינני מאמין שהוא ירשה לעצמו מצב שכזה – וזהו מצב מאוד מסוכן, שעלול לדחוק את רוסיה לשימוש בנשק יום הדין שלה. כאן – בסף השימוש בנשק גרעיני – יש לה לרוסיה יתרון גדול בשל עצם היותה מדינת יבשת לא דמוקרטית, עם עומק יבשתי עצום. פוטין יכול להרשות לעצמו מחירים שהמערב לא מעלה על דעתו לשלם.

לכן כל כך הפתיע אותי הצעד של פינלנד, צעד שמתואם היטב עם המערב. נראה שהעולם כולו מהלך כיום על שפת המצוק.

נתפלל, שכמו במלחמת העולם השניה, ישמור אבינו שבשמים את עמו השוכן בציון – הרחק מהתהום הנפערת כיום, לפתחם של העמים.

שתף את הפוסט:

27 תגובות

  • אני לא מסכים אתך בהרבה נקודות. המלחמה לדעתי היא לא ממש בין רוסיה לאוקראינה – זה נכון, אבל לא מהסיבה שציינת. פשוט כי ‘רוסיה’ לא קיימת כישות מדינית לצערנו. היא נשלטת בידי דיקטטור מגלומן פסיכופת שמוקף בחבורה של רשעים ומושחתים ומתנהג כמו ראש ארגון פשע, לא מנהיג של מדינה.
    אוקראינה מצד שני, בהחלט כן צד במלחמה הזו! היא מונהגת ע”י ממשלה שנבחרה באופן דמוקרטי ונלחמת על חירותה, עצמאותה ועצם הקיום והזהות הלאומית שלה. שאת זה בדיוק פוטלר מנסה למחוק.
    וכן, זו גם בעצם הצהרת מלחמה של פוטין כלפי המערב כולו, והסדר העולמי והביטחון שנוצר בעולם ובעיקר באירופה לאחר מלחה”ע השנייה.
    צעד צבאי כזה – פלישה למדינה ריבונית גדולה ונסיון כיבוש מלא שלה כשטורי טנקים שועטים לתוכה והארטילריה משטחת ערים על יושביהן זה דבר שלא נראה באירופה 80 שנה.
    יש לך טעות לגבי עליית המחירים של המזון – זה קורה לא בגלל הסנקציות, אלא כי פוטלר חוסם אקטיבית את יצוא וייצור החיטה באוקראינה.
    והוא כנראה גם חישב את זה מראש, כמו שהוא הפחית בהדרגה את הזרמת הגז לאירופה והשאיר אותם עם רזרבות ריקות במאגרים וסכין של ניתוק הגז על הצוואר.
    רוסיה חוסמת את כל נמלי הים של אוקראינה לתנועת אוניות, ו-25 מליון טון של תבואה תקועים באוקראינה ללא יכולת יצוא לצרכנים במזה”ת ואפריקה. בנוסף הרוסים שדדו חמש אוניות עמוסות תבואה שעגנו בנמל ברדיאנסק שנכבש, ואת מאגרי התבואה באיזור חרסון שנכבש גם הוא. הם ניסו למכור את התבואה הגנובה למצרים שסירבה ובסוף מכרו אותה בסוריה.
    האיסור על יצוא דשנים מרוסיה הוא של פוטין, לא של המערב. הוא מנסה אקטיבית ליצור רעב של מאות מליונים באפריקה ובמזה”ת, מה שיוביל לגל הגירה והרס אירופה. ואת זה פוטין אמר בעצמו!
    אז כן, פוטין יצא פה למלחמה קודם כל נגד אוקראינה, אבל במקביל על העולם החופשי כולו ועל עצם הסדר העולמי.

    • זה ממש לא מדויק שהשמאל בעד אוקראינה והימין בעד רוסיה.
      אני למשל עמוק בימין וכמו שאמר הרב שרלו, ברור לי לחלוטין מי הנבל בסיפור הזה.
      אלא שכמו שצבי כבר כתב לך, למרבה הצער יש גורמים בימין שכל כך שקועים בוויכוח בין שמאל לימין, שהם שכחו שזה בעצם ויכוח פנימי”בתוך המשפחה” והפאשיזם והרודנות הם אויבים משותפים של כולנו.
      אותם גורמים לא מסוגלים לראות מעבר לדיון הפנימי, וכשהם רואים שהמערב ‘הפרוגרסיבי שמאלני’ תומך באוקראינה, הם אוטומטית מצדדים ברוסיה…. ולא שמים לב שהם בעצם תומכים במפלצת פאשיסטית רצחנית ומטורפת שהיא כמעט אחד לאחד גרמניה הנאצית בראשות היטלר. הפרטים שונים, העקרון זהה.
      ומול דבר זכה לא אמור להיות בעיני הבדל בין שמאל וימין. כמו שגם השמאל וגם הימין מגנה ומתעב את היטלר, כך אנו אמורים להתאחד מול היטלר 2.0
      דווקא בשמאל הקיצוני יש תמיכה לפוטין – חד”ש תמכה במובהק ובמפורש ברוסיה!
      והמשותפת החרימו את נאום זלנסקי בכנסת ישראל.
      אגב, דווקא באירופה וארה”ב אני רואה שהציבור מבחין היטב בין טוב לרע ואור וחושך, ויש שם תמיכה גורפת באוקראינה והתנגדות לפאשיזם הרוסי – ‘רוסקי מיר’ – גם אצל הרפובליקאים וגם אצל הדמוקרטים.
      אגב, טראמפ כנראה היה מגיב בקשיחות ובעוצמה הרבה יותר חזקה למהלך כזה של פוטלר… אם בכלל פוטין היה מעז לפלוש כשטראמפ בבית הלבן.
      ואותם טיפשים בימין ששמחים לראות את פוטין טובח ורוצח אזרחים תמימים באוקראינה – קודם כלך הם איבדו לגמרי את המצפון המוסרי שלהם. לא הכל זה משחק בין קבוצות שמודדים נקודות כל צד.
      ושנית – זה מזכיר לי את האגדה על הרשל’ה שרקד אל מול ביתו שעלה בלהבות, כשהוא מסביר לסובבים אותו שסוף סוף נפטר מהפשפשים….

  • במלחמת יום הכיפורים אין שאלה מי ניצח מי שרצח את ג’ו אלון הוא ניצח ”הבית תמיד לוקח”
    כך גם במלחמת הפלאנדמיה קוביד 19 כך גם במלחמת רוסיה הנוכחית , כך גם במלחמת”משחקי הרעב והקריסה הכלכלית הבאים עלינו לרעה אין שאלה מי מנצח , כי כולם שלהם !!! , למה להמשיך להיות כבולים לנרטיבים ש”הם” רוצים שנהיה כבולים להם בזמן שמאחרי הקלעים ”הם ” מזיזים את כולם כבובות תיאטרון ”עד מתי רשעים ה’ עד מתי רשעים יעלוזו ”???

    • אני נוטה להסכים, הרושם שלי הוא שהמלחמה בין רוסיה ואוקראינה קיימת בעיקר בתודעה, כמו מלחמות בספר 1984 בין אוקיאניה ואירואסיה, ומטרתה להצדיק גזירות, עליות מחירים ומשבר מזון עולמי שיוצרים לנו מכלום. לצד קיומה של המלחמה במישור התודעתי קיימת גם מלחמה ממשית שגורמת למתיחות בינלאומית אמיתית או מדומה, לא ברור, כנראה שכל נזק שייגרם באיזשהו אופן למישהו מתקבל בברכה על ידי הכוחות היוזמים את המלחמה. מלחמת המפרץ היתה המלחמה הראשונה שחשיבות התקיימותה בתודעה הטלויזיונית לא נפלה מהמלחמה בשטח ואולי עלתה עליה ועכשיו המגמה מקצינה.

  • אהבתי את הניתוח שלך, נזכרתי במאבק שנכנסתי אליו בעבר, זה כלל הסתבכות במכות מה שחשבתי שהסתיים בתיקו. שבועות לאחר הארוע ראיתי שמול עילה דומה בחרתי לא להכנס למאבק שנית ואז נוכחתי שבסיבוב הראשון הובסתי. אני מציע דרך נוספת לבחון את התוצאות, מי מוכן להמשיך ומי שבע מהמלחמה? פינלנד ושבדיה מהמרות שרוסיה לא תנסה לפתוח חזיתות נוספות. אני מניח ששתיהן רצו לבצע את המהלך מזה שנים ועכשיו נראית הזדמנות טובה. נתפלל שלא נצא מוכים כמו שהוכינו במלחמת העולם השניה…

  • המלחמה באוקראינה הובילה אותי למחשבה נוספת וקשורה יותר אלינו.
    חברת קוקה קולה הודיעה היום על סיום פעילותה ברוסיה אחרי שלושים שנה.
    דווח ש 9% מרווחי החברה מקורם ברוסיה.
    שלא כמו שנהגנו לחשוב , האינטרס הפוליטי של חברות ומדינות גובר על האינטרס הכלכלי שלהן.
    זאת אומרת שעוצמה כלכלית של ישראל , קיימת כל עוד ואין החלטה פוליטית של מדינות שונות או חברות שונות להכריז על ניתוק הקשרים גם אם זה בניגוד לאינטרס הכלכלי שלהן
    ביום שנרצה לקבל החלטות מרחיקות לכת במישור המדיני, אל לנו לשכוח שהן יכולות בבת אחת לגרום לקריסת המעמד הכלכלי של ישראל.

    • אני חושב שכבר היום (וגם בעבר) מדינות/ארגונים מפעילים לחצים כבדים פה.
      מעניין באמת כמו שאתה אומר איך המדינה הייתה מסתדרת אם למשל היינו רוצים לקבל החלטה של לא לקבל יותר פיגועים ועל כל פיגוע עושים טרנספר למשפחה של המחבל (ועוד עונשים קשים ביותר) ואז נניח שארה”ב הייתה מפעילה לחץ מטורף עלינו כי זה אולי פוגע באיזהשהם אינטרסים שלהם.. הרי ארה”ב הקריסו כבר מדינות בעבר (ראה ערך צ’ילה).

    • מי ששולט בכלכלה העולמית מלמעלה ובכלל זה גם בחברת קוקה קולה וגם בפפסיקו וגם בכולן הם אותם אנשים ששולטים בפוליטיקה העולמית המעצמתית הבין מעצמתית , של המדינות השונות מדיניות פנים חוץ מלחמה ושלום , וגם בפוליטיקה מוניציפלית של הערים המרכזיות בכל מקום. כולם שלהם!!!

השאר תגובה