החופש הגדול - ישראל מחר
הכרזותעלינו באתר חדש! במידה ויש שאלות או תקלות מוזמנים ליצור איתנו קשרליצירת קשר
י׳ בניסן ה׳תשפ״ד | 17/04/2024
חברה ומדינה יהדות ותרבות מאמרים ופוסטים מהעבר

החופש הגדול

ט׳ בתמוז ה׳תשס״ח (יולי 12, 2008)

החופש הגדול

מי המציא את החופש הגדול? חיפשתי קצת בויקיפדיה ובגוגל ולא הצלחתי למצוא אבא לרעיון העוועים הזה. ייתכן אומנם, שכאקט חינוכי יש להרחיק את ילדי ישראל לחודשיים ימים מהשפעתן הרעה ולשונן המתגלגל של העומדות בראש מערכת החינוך – וזו לא לגמרי הלצה… אבל עוד קודם שפיתחו הגבירות תמיר ותירוש את חרצובות לשונן, לא מסובך היה להבחין בכך שהפטנט המכונה “החופש הגדול” – הוא צרה צרורה. יומם של הילדים הופך ללילה והלילה ליום. השיעמום הוא כידוע אם כל חטא וידי המשטרה מלאות עבודה בליקוט נערים המשוטטים בשעות הקטנות של הלילה, מחפשים צרות ובדר”כ – גם מוצאים.

אבל לך נראה אותך מנסה לשנות את העניין הזה. כנראה שאף אחד לא מסוגל להסביר מהיכן ההמצאה הזו התחילה, אז אני מרשה לעצמי לנחש שמדובר באימוץ הנוהל הבריטי ו/או האמריקני שחילחלו אלינו עוד בתקופת המנדט. אם אני צודק אז אנחנו מיישמים כאן שיטה שמתאימה למזג הבריטי, לאקלים הבריטי, ללוח השנה הבריטי וכדומה. באוסטרליה – למשל – יוצאים התלמידים לחופשה הגדולה בחג המולד – כלומר באמצע החורף שלנו. הסיבה היא אקלימית – הקריסמס האוסטרלי הוא קיצי למדי. אצלנו המציאות הפוכה – היולי אוגוסט שלנו חמים הרבה יותר מהקיץ האנגלי. בישראל עדיף לקצר את השהות בחוץ בימים הללו.

בין אם זה כך ובין אם אחרת – אף אחד גם לא יעז היום לגעת בדבר המקודש הזה – “החופש הגדול”. חברי מיכאל פואה – איש חינוך ותיק – כתב כבר לפני שנים תוכנית לשינוי לוח הלימודים השנתי והתאמתו ללוח השנה העברי, לאקלים הישראלי, וגם סתם להגיון החינוכי הבריא. על פי תוכניתו של מיכאל, החופש הגדול מצטמצם לחודש ימים בלבד – מא’ אב ועד א’ אלול. כך מתחילה שנת הלימודים תמיד חודש לפני החגים ואין צורך בסינכרון בין החופש הגדול המתנהל על פי התאריך הלועזי לבין חופשות החגים, העשויות ליפול זמן קצר מאוד אחר סיומו. חופשת החנוכה מתארכת למעין חופשת חורף ארוכה יותר, וכך גם חופשת האביב בפסח. מלבד פתרון המריחה הגדולה – יש בה בתוכנית ייתרון חשוב והוא הטמעת הלוח העברי במערכת החינוך, ולמעשה דרכה בכל ההתנהלות הישראלית. אם נבדוק את עצמנו נגלה שכל לוח השנה שלנו סובב סביב מערכת החינוך ושנת הלימודים. אנשים עוברים דירה, מתחילים עבודות חדשות, חותמים חוזים – ובקיצור – מתכננים את חייהם לפי יולי אוגוסט. שום דבר רע לא יקרה אם יפסיקו לשאול מתי נופלים החגים השנה – ויתחילו לשאול מתי נופל השנה אוגוסט. ראש השנה נופל השנה, כמו בכל שנה בא’ תשרי – מה יש, קצת קנאות לזהות הלאומית שלנו לא תזיק לאף אחד. בקיצור – זה טוב מכל הבחינות, להורים, לתלמידים, לזהות היהודית של המדינה ואני מאמין שגם למורים, אבל לך תנסה להתמודד עם הסתדרות המורים.

סיפור החופש הגדול הוא רק חלק קטן מהבעיה הכוללת של מערכת החינוך הישראלית. שורש הבעיה הוא עצם התפיסה כי המדינה היא האחראית על חינוך ילדנו. בזמן שביתת המורים הגדולה כתבתי כאן מאמר שבו הראתי כי אילו משאבי המדינה המועברים למשרד החינוך היו מחולקים להורים בצורה של קופונים לשכירת מורים, וההורים היו אחראים לשימוש במשאבים הללו לחינוך ילדיהם, ניתן היה לחזור ולחנך את ילדי ישראל כפי שידעו היהודים לעשות לאורך כל ההסטוריה – טוב יותר מכל אומה אחרת. אבל אנו העדפנו להסיר את האחריות מעל כתפינו ולהפקיד את היקר לנו מכל – את ילדנו, בידי המדינה. בל נצפה שהתוצאה תיראה טוב יותר מדמותם החינוכית של האישים שהעמידה המדינה בראש אותה מערכת.

שתף את הפוסט:

השאר תגובה